Hoogopgeleide en laagopgeleide mensen dreigen steeds meer in verschillende werelden te gaan leven. De tegenstelling tussen beide groepen kan leiden tot gevoelens van ongemak.

Dat concluderen het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid in een rapport over de sociaal-culturele tegenstellingen in Nederland dat donderdag is gepubliceerd (pdf).

“Mensen met een lage opleiding voelen zich vaak kwetsbaar over hun opleiding. Dat is ongemakkelijk. Mensen met een hoge opleiding begrijpen bijvoorbeeld de humor van mensen met een lage opleiding vaak niet en ook dat is ongemakkelijk”, licht een van de onderzoekers toe.

Hoog- en laagopgeleide personen denken heel anders over politieke onderwerpen als migranten en de EU. Maar vergeleken met bijvoorbeeld de Verenigde Staten valt het in Nederland nog mee met deze verschillen.

Gescheiden groepen

Beide groepen leven in gescheiden sociale netwerken. Ze hebben vooral contact met mensen van hun eigen opleidingsniveau, en de grote meerderheid van de samenwonende of gehuwde partners heeft (bijna) hetzelfde onderwijsniveau.

Er is een reëel risico dat ze elkaar mijden, aldus het rapport. "Door allerlei maatschappelijke en technologische ontwikkelingen (zoals internet) is vermijding een stuk makkelijker geworden dan vroeger.''

De groepen kijken ook verschillend naar elkaar. Mensen met een lage opleiding zien mensen met een hoge opleiding vaker als competent maar niet als warm of gezellig en andersom.

Lees ook

Waarom 'domme' werknemers goed zijn voor bedrijven

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl